Kozmetik Ürünlerini Çorum’da Üretip 10 Ülkeye Ihraç Ediyor

Fin kimya kurulduğu 2019 yılından bugüne kadar ürettiği kozmetik ve otomotiv ürünlerini 10 ülkeye ihraç ediyor.

Fin kimya kurulduğu 2019 yılından bugüne kadar ürettiği kozmetik ve otomotiv ürünlerini 10 ülkeye ihraç ediyor.

Esra ve İsmail Kaya çiftinin temizlik ve hijyen ürünleri ile başladıkları,  İsa Kara’nın ortaklığı ile KOSGEB desteğiyle 2019’da 2 bin metrekare alanda kurulan Fin kimya tesisinde, Çorum’da yetiştirilen tıbbi ve aromatik bitkilerin özleri kullanılarak kişisel bakım ürünleri üretilme başladı.
Kovid-19 salgını sürecinde ürettikleri temizlik ve hijyen ürünlerine yönelen firma ürün çeşidini artırarak,  ardından otomotiv sanayisinde kullanılan çeşitli kimyasalları da üreterek, dış pazara yöneldi.
Kendi markasıyla ürettiği ürünlerin dışında dış pazara açılan ve Üretiminin yüzde 95’ini 10 ülkeye ihraç eden fin kimya, Tarımsal Kalkınmayı Destekleme Kurumunun (TKDK) hibe desteğiyle Çorum Organize Sanayi Bölgesi’ne fabrika yatırımına başladı.
Firma ortaklarından İsa kara, ithalat yapmadan, tamamen yerelden temin edilen ham maddeyi işleyip ihracat yaptıklarını söyledi.
Üretim tesisini Organize sanayi bölgesine taşıyacak olan firma, beraberinde Tıbbi Aromatik tesislerininde Çorum’a gelmesini sağlayacaklarını ve üretime otomotiv ve kozmetik olmak üzere iki grupta devam edeceklerini  belirten Kara, “Otomotivde özellikle antifriz, adblue, cam suyu ve buna benzer kimyasallar olmak üzere yaklaşık 70 ürünün üretimini yapmakta olduklarını,  Kişisel hijyen ve bakım ürünlerinde de el dezenfektanı, sıvı sabun, kişisel bakım kremleri, aseton gibi yaklaşık 140 kalemde üretim yapmaktayız.” dedi.
Avrupa ülkelerinden ürünlerine talebin sürekli arttığını dile getiren Kara, “Ürünlerimizin neredeyse tamamı başta Avrupa ülkeleri olmak üzere ihraç ettiklerini,  İngiltere, Hollanda, Almanya, İtalya, İspanya’nın yanı sıra bazı Afrika ülkeleri, Gürcistan ve Azerbaycan’a da ihracat yaptıklarını dile getirdi.
“Yeni makine yatırımımızı da devletimizin sağladığı kaynaklarla devam ettirmekteyiz”
Devletin ihracat ve istihdama teşvik edici politikalarının kendilerini cesaretlendirdiğinin altını çizen Kara, şunları söyledi:
“İmalatımızı artırmak amacıyla yeni fabrikamızı kuruyoruz. Devletimizin ihracatçı ve istihdamı artırıcı söylemleri bizi cesaretlendirdi ve bu yatırıma yöneltti.
Yeni yatırımımız için hibe desteği almak üzere TKDK’ye başvurmuştuk, onaylandı. KOSGEB’den de AR-GE ve makine ekipman konusunda destek aldık. Yeni makine yatırımımızı da devletimizin sağladığı kaynaklarla devam ettirmekteyiz.”
“Yıllık ihracatımızda 1,5 milyon doları hedefliyoruz ”
AR-GE’ye önem verdiklerini, Çorum ve İç Anadolu Bölgesi’nde yetişen bitkilerle ilgili sürekli araştırmalar yaptıklarını söyleyen Kara, “İhracatını yaptığımız ürünlerin ham maddesini tamamen yerelde yetişen bitkilerden temin ediyoruz. Yeni tesisimizde ithalat yapmadan tamamen burada ürettiğimiz ürünleri ihraç edeceğiz ve döviz geliri elde etmiş olacağız. Şu anda yıllık ihracatımız 1 milyon dolar seviyesinde. Bu yılı 1,5 milyon dolarla kapatmayı hedefliyoruz. Yeni fabrikamızda, yerel bitki örtüsünden yararlanarak yıllık 15 milyon dolar civarında ihracat yapmayı planlıyoruz.” ifadelerini kullandı.
Firmanın ziraat mühendisi Ebrar Altıkardeş ise Çorum’un bölge ve Türkiye geneli olmak üzere zengin Tıbbi Aromatik bitki çeşitliliğine sahip bir il olduğuna işaret etti.
Hem bölgeye has, hem de doğal ekosistemde yetişen birçok bitkinin olduğunu belirten Altıkardeş, şunları kaydetti:
Biz burada bu bitkilerin özlerinden yararlanabileceğimiz şekilde ürünler elde ediyoruz.  Ziraat ve kimya mühendisleriyle araştırmalar, denemeler yapıyoruz ve özellikle kozmetik alanında yenilikçi yaklaşımla ilerliyoruz. Şu anda en fazla asetonsuz aseton, yani insanları rahatsız etmeyen, ojeleri çıkartırken kullanılan sıvının kokusunu önleyecek şekilde bir aseton geliştirdiklerini bu alanda araştırmalarının devam ettiğini söyledi.

Yorumlar

Yorum Yaz

Değerlendirme yapınız 1-5 arası!

Bizden haberdar olmak ister misiniz?


Copyright , Her hakkı saklidır. sektorlerfirmalar.com | 2016