Hidroponik – Topraksız Tarım Nedir? Avantajları Nelerdir?

Hidroponik tarım, bitkileri besin bakımından zengin bir solüsyon içinde, topraksız bir ortamda yetiştirmekte kullanılan bir yöntemdir. Bu yöntemde bitkiler topraktaki besinlerin yerine, bitkinin ihtiyacı olan mineralleri içeren bir besin solüsyonundan yararlanırlar. Suda bitki yetiştirme, topraksız bitki yetiştirme gibi soruların yanıtı hidroponik tarım ile bulunacaktır.

Ekolojist’ten Pınar Özurgancı Eşkin’in Haberi:
Hidroponik (topraksız) tarımda bitkiler, geleneksel tarım yöntemlerinde olduğu gibi toprağın içerisinde değil; perlit, vermikülit, iri kum, hidroton, kayayünü veya sadece su ve hava içerisinde yetiştirilir. Ancak bu yetiştirme ortamları yetiştirilecek bitki için besin kaynağı değil yalnızca bitkiler ve kök sistemleri için destekleyicidir.
Hidroponik sistemlerde kullanılan besinler, balık dışkısı, ördek gübresi, satın alınan kimyasal gübreler veya yapay besin çözeltileri dahil (ancak bunlarla sınırlı olmamak üzere) birçok farklı kaynaktan gelebilir.

Hidroponik – Topraksız Tarımın Avantajları
Hidroponik tarım, topraklı tarıma göre pek çok avantaj sağlar. Standart tarla çiftçiliği uygulamaları, toprak erozyonu ile ilgili endişelerden, yoğun su tüketimine ve gıda kaynaklı hastalıkların ortaya çıkmasına kadar birçok olumsuz durumla karşı karşıya kalır.

suda bitki yetiştirme
Topraksız tarım endüstrisi bu endişelerin çoğunu çözüyor. Hidroponik sistemler, topraksız, su bazlı tarım süreçleridir. Bitki beslenmesi için toprağı kullanmak yerine, bitkiler besin açısından zengin su ile beslenir ve bu da toprak temelli yöntemlerle gelen birçok yükü ortadan kaldırır.

Araziden Tasarruf
Toprakta yetişen bitkilerin, hayatta kalabilmek için ihtiyaç duydukları tüm besin maddelerini ve suyu bulmak için köklerini yaymaları gerekir. Bu, durum belirli bir aralıkla dikilmeleri gerektiği anlamına gelir.
Hidroponik sistemlerde, su ve besinler doğrudan onlara verildiği için köklerin yayılmasına gerek yoktur. Sonuç olarak, hidroponik sistemler, toprak bazlı sistemlerle aynı miktarda alanda daha fazla bitki yetiştirebilir.

Su Tasarrufu
Tarla çiftçiliği çok fazla su kullanımı gerektirir, çünkü suyun büyük bir kısmı aslında amacına ulaşmıyor. Su buharlaşır, emilim olmadan toprakta ilerler ve bu sebeplerle kullanılan suyun büyük bölümü israf olmaktadır.
Hidroponik sistemlerde su, kontrollü bir şekilde verildiği için topraklı tarımın yaklaşık 10’da biri kadar daha az su kullanılır. Ayrıca, bazı sistemler suyu yeniden dolaştırarak tüketimi daha da azaltır!
Örneğin yoğun tarım yöntemlerini kullanarak 1 kilogram (2.2 lb) domates yetiştirmek için 400 litre (88 imp gal; 110 ABD galonu) su gerekir; hidroponik yöntem kullanarak 70 litre (15 imp gal; 18 US gal), aeroponik kullanarak ise sadece 20 litre (4.4 imp gal; 5.3 U.S. gal) su yeterli olmaktadır.
Topraksız tarım yönteminde ürün yetiştirmek çok daha az su gerektirdiğinden, gelecekte çok az erişilebilir suya sahip zorlu ortamlarda tedarikçilerin kendi yiyeceklerini topraksız tarım ile yetiştirmeleri mümkün.

Daha Az Kimyasal
Hidroponik sistemler haşere sorunlarını ortadan kaldırmaz ancak potansiyelini düşürerek pestisitlere ve herbisitlere daha az ihtiyaç duyulmasını sağlar. Hidroponik sistemler son derece kontrollüdür, bu nedenle bahçenizi yabani otların ele geçirme riski yoktur. Sonuç olarak, herbisitlere gerek kalmaz, Buna ek olarak hidroponik sistemler genellikle iç mekanda olduğundan, zararlı organizmalar bu alanlara dışarıda olduğu kadar kolay sızamaz, bu nedenle pestisite gerek duyulmaz.

Daha Hızlı Büyüme
Hidroponik sistemlerde yetiştirilen bitkiler, toprakta yetişenlerden %30 ila %50 daha hızlı büyür.
Ekinler hidroponik sistemlerde daha hızlı büyür çünkü ideal miktarda besin alırlar ve iç mekanda yetiştirilirlerse çevresel olarak daha az stres oluştururlar (hava durumu ve zararlı böcekler gibi).
Bazı türler diğerlerinden daha hızlıdır. Örneğin, marul gibi yapraklı yeşillikler ve domates gibi bolca suya ihtiyacı olan meyveler, hidroponik sistemlerde daha hızlı büyüme eğilimindedir.

Besin Kontrolü
Hidroponik sistemler, bitkileri suyla karıştırılmış bir besleyici çözelti ile besleyerek, çiftçiye mahsullerinin hangi besinleri emdiği konusunda daha iyi kontrol sağlar.
Toprakta yetişen bir çeşit, hayatta kalmak için gübre yardımına ihtiyaç duyabilir. Ancak hidroponikte bitkiler ihtiyaç duydukları tüm desteği kontrollü bir biçimde doğru miktarda alabilir.

İç Mekanda Büyümek
Hidroponik çiftçiliğin bir başka yararı da iç mekanlarda üretiminin kolay olmasıdır. İç mekanda büyümek, yıl boyunca yetiştirebilme olanağı, sıcaklık ve iklim kontrolü ve daha az zararlı böcek gibi pek çok avantaj sunar. Mükemmele yakın büyüme koşulları ile bitkiler daha güçlü ve daha hızlı büyür.

Sağlıklı Bitkiler
Hidroponik tarımda bitkiler topraktan daha sağlıklı büyür. Öncelikle, topraktan kaynaklanan hastalıklarla hidroponik tarımda karşılaşılmaz çünkü bu hastalıkların yayılacağı toprak gibi bir alanı zaten yoktur. Bununla birlikte, bitkilerin besin bulmak için köklerini yaymaları gerekmez, böylece büyümeye daha fazla enerji harcarlar.

Daha Fazla Verim
Toprak çiftçiliğine göre hidroponik tarımla küçük alanlarda daha fazla bitki yetiştirilebildiğinden, hidroponik sistemler daha fazla verim sağlar. Ek olarak, bitkiler daha sağlıklıdır ve daha hızlı büyür, daha fazla ürünü daha hızlı üretir. Topraksız tarım yıl boyunca ürün yetiştirmek için uygun bir yöntemdir, dolayısıyla bu da verimi önemli ölçüde artırır.

Toprak Erozyonu Olmaz
Tarla tarım uygulamaları, son 150 yılda yeryüzündeki toprağın yarısını aşındırarak ekilebilir arazinin varlığını azalttı. Hidroponik sistemler toprak kullanmaz ve bu da erozyon olmaması demektir.

Yabani Ot Yok
Hidroponik sistemler yabancı ot tohumları için yaşanabilir bir alan değildir. Yabani otların filizlenmesi için diğer bitkilerle aynı şeylere ihtiyacı vardır, topraksız tarımda toprakta bulunan yabani tohumlar ihtiyacı olan besini bulamayıp filizlenmeye başlayamayacağından, yabani otlar kök salmaz ve mahsulünüzün değerli besinlerini çalmaz.

Yorumlar

Yorum Yaz

Değerlendirme yapınız 1-5 arası!

Bizden haberdar olmak ister misiniz?


Copyright , Her hakkı saklidır. sektorlerfirmalar.com | 2016